Wpłać darowiznę dla SEXEDPL

+48 720 720 020 Antyprzemocowa linia pomocy

PRZED OKRESEM MASZ WIĘKSZĄ OCHOTĘ NA CZEKOLADĘ? NAUKOWCY WIEDZĄ, DLACZEGO

Vicky Hladynets

Przed miesiączką masz ochotę na „coś” słodkiego albo słonego? Witaj w klubie! Wiele menstruujących kobiet zgłasza większe zapotrzebowanie na węglowodany i słodycze tuż przed okresem, jednak do tej pory naukowcy nie wiedzieli dokładnie, dlaczego tak się dzieje. Nowe badanie opublikowane na łamach czasopisma “Nature Metabolism” sugeruje istnienie określonego mechanizmu w mózgu, który pozwala powiązać wzrost apetytu na jedzenie z różnymi fazami cyklu miesiączkowego.

DLACZEGO PRZED OKRESEM MAM OCHOTĘ NA COŚ SŁODKIEGO

„To interesujące odkrycie — diabetyczki od wielu lat zgłaszały cykliczne zmiany w poziomie cukru we krwi […] Wspaniale jest w końcu zobaczyć jakieś badania na ten temat!” – mówi Sally King, założycielka Menstrual Matters, specjalistka w dziedzinie fizjologii menstruacji.

Naukowcy z niemieckiego Uniwersytetu w Tybindze postanowili sprawdzić, dlaczego przed okresem mamy ochotę na coś słodkiego albo tłustego. Wyniki ich badań sugerują, że zwiększona wrażliwość organizmu na insulinę — hormon, który reguluje poziom glukozy, metabolizm i spożycie żywności — może wyjaśniać skok apetytu na konkretne pokarmy tuż przed miesiączką.

Insulina jest hormonem, który kontroluje poziom glukozy (cukru) we krwi. Spełnia także funkcję przekaźnika chemicznego, dzięki któremu komórki wchłaniają glukozę z krwi, otrzymując energię do działania. Wysoka wrażliwość na insulinę oznacza, że glukoza jest skutecznie przenoszona do komórek. Niska wrażliwość lub insulinooporność ma miejsce wtedy, gdy komórki nie reagują dobrze na insulinę, sprawiając, że pozostaje ona we krwi. Skutkuje to podwyższonym poziomem glukozy we krwi i pozbawieniem komórek energii. Może to prowadzić do stanu przedcukrzycowego, który może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Mózg przyczynia się do zmian metabolicznych i prawdopodobnie zmienia zachowania żywieniowe w trakcie cyklu menstruacyjnego” – tłumaczy Martin Heni, profesor endokrynologii w Szpitalu Uniwersyteckim w Ulm w Niemczech i współautor badania.

W eksperymencie wzięło udział 11 kobiet, które miały regularne i naturalne cykle menstruacyjne. Naukowcy badali zmiany, które zachodziły w mózgach uczestniczek w trakcie dwóch faz cyklu menstruacyjnego: fazy pęcherzykowej i fazy lutealnej.

Przypomnijmy, że faza pęcherzykowa ma miejsce, gdy komórka jajowa jest przygotowywana do owulacji, która zwykle rozpoczyna się pierwszego dnia miesiączki i kończy po owulacji. Natomiast faza lutealna rozpoczyna się po owulacji i ma miejsce, gdy jajeczko przemieszcza się do macicy, gdzie czeka na potencjalne zapłodnienie.

WIĘKSZY GŁÓD PRZED OKRESEM

Dzięki eksperymentowi naukowcom udało się wyjaśnić, dlaczego tak wiele kobiet przed okresem sięga po czekoladę, chipsy albo pizzę. Okazuje się, że to nie zwykła „zachcianka”, ale prawdziwie fizjologiczna potrzeba organizmu, której źródeł należy szukać w ewolucji.

Polina Tankilevitch

Z ewolucyjnego punktu widzenia, zwiększając ilość glukozy krążącej w organizmie podczas fazy lutealnej, organizm byłby w stanie lepiej zrekompensować utratę energii związaną z ciążą (lub miesiączką)” – wyjaśnia dr Kara McElligot.

Według Nilsa Kroemera, neuronaukowca z Uniwersytetu w Bonn, który opisał eksperyment w czasopiśmie „Nature”, wyniki potwierdzają potrzebę przeprowadzenia w przyszłości podobnych badań na większą skalę, które mogłoby również uwzględniać inne czynniki mające wpływ na metabolizm energetyczny, takie jak otyłość, stosowanie antykoncepcji lub choroby endokrynologiczne (np. zespół policystycznych jajników), które są związane z insulinoopornością.

Źródła: scientificamerican.com, medicalnewstoday.com

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

podstawy edukacji seksualnej